Търсене в този блог

понеделник, 25 декември 2017 г.

БОБ В ГЪРНЕ



Рядко мога да кажа, че обожавам някое постно ястие, но боб чорбата е точно такова, ако е направена както трябва. А вълшебството, което глиненото гърне може да придаде към всичко сготвено в него, е безсмислено да се обсъжда. Така че ето я моята рецепта за боб в гърне, печен много много бавно на фурна:

Необходими продукти:
500 гр. зрял фасул
1 бурканче сушени домати в зехтин (олио)
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 голяма глава чесън
1 парче праз лук (да речем с размерите на моркова)
1 сушена червена чушка
1 с.л. ронена чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
½ ч.л. лют червен пипер
2 с.л. сол

Приготвяне
Най-напред се започва с фасула, който се накисва под много студена вода в продължение поне на една нощ. През това време обикновено е набъбнал почти двойно.

Водата се излива, а бобът се изплаква и се слага в тенджера в 2 л. вода с 1 с.л. сол да заври. Оставя се да ври около 20 мин.

През това време лукът и морковът се наситняват колкото се може на по-ситно (например с ръчен чопър), чесънът се изчиства и скилидките нарязват на шайби, а празът и сухата чушка са нарязват на ситно (чушката за по-лесно може да се накисне във вода предварително за известно време докато омекне).







Бобът се отцежда от водата, в която е врял, и се прехвърля в гърнето.


Към него се добавят наситнените и нарязана продукти, заедно с цялото бурканче сушени домати в зехтин (олио).




Добавят се подправките и всичко се залива с около 1,5 литра студена вода (аз обичам боб чорбата да е по-гъстичка).

Гърнето се похлупва с капака и се оставя в студена фурна (за да не се пукне от рязката смяна на температурата).

Фурната се включва на 150 °С без вентилатор. Пече/вари се в продължение на 5 часа и половина, през което време е добре да се евакуирате от кухнята, че ароматът може да предизвика такова отделяне на стомашни сокове, че да хванете язва. Но за по-кратко време не става. В глина е  така – цената тук е търпението!
Много хора избягват зрелия фасул заради дискомфортните газове, които предизвиква. По тази рецепта, ако се спази (изкисване за една нощ, предварително варене в тенджера и никакви запръжки), те са сведени до минимум, ако не са и елиминирани напълно. Така че остава само насладата от тази вълшебна храна. А, ако си изпечете топла питка, почти може да се замислите да станете вегетарианци! (При желание може и по тази рецепта.)


Няма коментари:

Публикуване на коментар