Да си призная тази това ястие го приготвих по време
на Коледните пости, но те вече отминаха, така че няма да се крия повече. А и
във Франция примерно на Бъдни вечер се ядат морски дарове, така че ви давам
идея как да се направите на французи догодина. Иначе въобще не е необходимо да
използвате само пипала от калмари – може и съвсем цели, но аз видях тези на
такава цена, че щеше да е престъпление да не купя и да не ги сготвя по тази моя
стара рецепта (една от най-старите ми, сътворена в невръстна детска възраст от
12-13 години!)…
Необходими продукти
1 кг калмари
(само пипала, само туби или смес от всичко ;) )
1 пакет
майонеза (200 гр.)
4 яйца
1 лимон
сол
черен пипер
копър
Приготвяне
Калмарите се изчистват и измиват.
В тенджера се
слагат да заврат 3-4 л вода. Когато водата заври, в нея се слагат калмарите и
се оставят да врат не повече от 10 минути, че да не станат жилави. Вадят се и
охлаждат със студена вода. Там, където кожата им се е отлепила от месото, тя се
маха, но не е необходимо да се маха, ако е останала свързана с него.
Яйцата се
сваряват твърди. Калмарите се нарязват на малки парченца и към тях се добавят
нарязаните на също толкова големи парченца яйца.
Поливат се със сока на лимона
и се добавят сол, черен пипер на вкус и ситно нарязан копър. Добавя се и
майонезата и се разбърква добре.
Сервира се като ордьовър, примерно с препечен хляб
и хубаво бяло вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар