Търсене в този блог

понеделник, 25 декември 2017 г.

ОРДЬОВЪР ОТ КАЛМАРИ С МАЙОНЕЗА

  
Да си призная тази това ястие го приготвих по време на Коледните пости, но те вече отминаха, така че няма да се крия повече. А и във Франция примерно на Бъдни вечер се ядат морски дарове, така че ви давам идея как да се направите на французи догодина. Иначе въобще не е необходимо да използвате само пипала от калмари – може и съвсем цели, но аз видях тези на такава цена, че щеше да е престъпление да не купя и да не ги сготвя по тази моя стара рецепта (една от най-старите ми, сътворена в невръстна детска възраст от 12-13 години!)…

Необходими продукти
1 кг калмари (само пипала, само туби или смес от всичко ;) )
1 пакет майонеза (200 гр.)
4 яйца
1 лимон
сол
черен пипер
копър

Приготвяне
Калмарите се изчистват и измиват.

В тенджера се слагат да заврат 3-4 л вода. Когато водата заври, в нея се слагат калмарите и се оставят да врат не повече от 10 минути, че да не станат жилави. Вадят се и охлаждат със студена вода. Там, където кожата им се е отлепила от месото, тя се маха, но не е необходимо да се маха, ако е останала свързана с него.

Яйцата се сваряват твърди. Калмарите се нарязват на малки парченца и към тях се добавят нарязаните на също толкова големи парченца яйца.



Поливат се със сока на лимона и се добавят сол, черен пипер на вкус и ситно нарязан копър. Добавя се и майонезата и се разбърква добре.



Сервира се като ордьовър, примерно с препечен хляб и хубаво бяло вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар