От дълго време се канех да я пробвам и определено
не съжалявам!
Необходими продукти:
Необходимият
брой ципури (от по около 500-600 гр.)
1 кг. морска
сол на риба
1 яйце на
риба
1 лимон
2 с.л. зехтин
на риба
1 голяма
скилидка чесън на риба
сух розмарин
Приготвяне
Рибите се изчистват от вътрешностите им, посоляват отвън
и отвътре се със сухия розмарин и се овалват в малко зехтин, но така че хем да
се покрият, хем да не тече.
Лимонът се нарязва на резенчета и в корема на всяка
риба се слагат по две шайби. Чесънът се нарязва на шайби и също се слага в
коремчетата.
Оставят се да се мариноват на студено 2 – 6 часа. Белтъците на
яйцата се отделят и се разбиват с помощта на миксер на сняг.
Към тях се добавя
морската сол и се разбърква равномерно.
На дъното на тава (най-добре покрита с
хартия за печене) се разстила слой от сместа от морска сол и разбити белтъци с
дебелина около 1 см.
Рибите се поставят върху него и се засипват с останалото
количество.
С ръце се оформят обвивки, като се събира и солта, която не е под
рибите. Притиска се леко и се заглажда с ръце. Важното е рибите да са плътно
запечатани.
Слагат се в предварително загрята на 180 °С и се пекат без
вентилатор до пожълтяването на солта (около 50 - 60 мин.).
Тавата се вади от
фурната и се оставя за няколко минути да изстине леко. Образувалата се кора се
разчупва с удар с дървена лъжица и парчетата от нея се отстраняват внимателно
(по принцип кожата е възможно да се отдели на места).
Рибите се изваждат от
солта, след като се разкрият, и се филетират.
Сервират се изчистените филета,
че да не попаднат в чиниите парченца от морската сол.
Това е един от най-вкусните начини за приготвяне на
риба – става мозък, при това е изключително вкусна, тъй като солта с яйцата
запечатват рибата и не позволяват ароматите на подправките да излязат, а от
друга страна се изпича равномерно в дълбочина и става „на мозък“ (както се
вижда от начупилите ми се филета в чинията L
). Рибата категоримно не се пресолява, тъй като тя не може да поеме повече сол
от необходимото ѝ. Не се колебайте, а пробвайте!
Няма коментари:
Публикуване на коментар