Търсене в този блог

петък, 22 декември 2017 г.

ПЕЧЕНА ЦИПУРА ЗАПЕЧАТАНА В МОРСКА СОЛ



От дълго време се канех да я пробвам и определено не съжалявам!

Необходими продукти:
Необходимият брой ципури (от по около 500-600 гр.)
1 кг. морска сол на риба
1 яйце на риба
1 лимон
2 с.л. зехтин на риба
1 голяма скилидка чесън на риба
сух розмарин

Приготвяне
Рибите се изчистват от вътрешностите им, посоляват отвън и отвътре се със сухия розмарин и се овалват в малко зехтин, но така че хем да се покрият, хем да не тече.


Лимонът се нарязва на резенчета и в корема на всяка риба се слагат по две шайби. Чесънът се нарязва на шайби и също се слага в коремчетата.



Оставят се да се мариноват на студено 2 – 6 часа. Белтъците на яйцата се отделят и се разбиват с помощта на миксер на сняг.

Към тях се добавя морската сол и се разбърква равномерно.


На дъното на тава (най-добре покрита с хартия за печене) се разстила слой от сместа от морска сол и разбити белтъци с дебелина около 1 см.


Рибите се поставят върху него и се засипват с останалото количество.

С ръце се оформят обвивки, като се събира и солта, която не е под рибите. Притиска се леко и се заглажда с ръце. Важното е рибите да са плътно запечатани.

Слагат се в предварително загрята на 180 °С и се пекат без вентилатор до пожълтяването на солта (около 50 - 60 мин.).

Тавата се вади от фурната и се оставя за няколко минути да изстине леко. Образувалата се кора се разчупва с удар с дървена лъжица и парчетата от нея се отстраняват внимателно (по принцип кожата е възможно да се отдели на места).

Рибите се изваждат от солта, след като се разкрият, и се филетират.

Сервират се изчистените филета, че да не попаднат в чиниите парченца от морската сол.
Това е един от най-вкусните начини за приготвяне на риба – става мозък, при това е изключително вкусна, тъй като солта с яйцата запечатват рибата и не позволяват ароматите на подправките да излязат, а от друга страна се изпича равномерно в дълбочина и става „на мозък“ (както се вижда от начупилите ми се филета в чинията L ). Рибата категоримно не се пресолява, тъй като тя не може да поеме повече сол от необходимото ѝ. Не се колебайте, а пробвайте!


Няма коментари:

Публикуване на коментар