Това е, така да се каже, един страничен кулинарен
експеримент, от който нямах големи очаквания, но който се оказа изключително успешен!
Бях тръгнал да приготвям един френски специалитет – сушено филе от патешко
магре (за който ще разкажа след около седмица, когато се очаква да е готов), но
не знам какво ме прихвана и как ми дойде на акъла да пробвам дали няма да стане
и с пилешко филе. Е, определено ще се повтори в по-голям мащаб и, за да не бъда
егоист, ще споделя тайната…
Необходими продукти
Пилешки гърди
– колкото сметнете за необходимо
2 с.л. пчелен
мед (за намазване)
2 кг. морска
сол
червен пипер
(за овалване)
черен пипер
(за овалване)
чесън на прах
(за овалване)
ронена
чубрица (за овалване)
Приготвяне
Филетата се изчистват от ципи и кожа, ако евентуално
има. Изплакват се бързо със студена вода, подсушават се с кърпа (за
предпочитане е пред домакинската хартия, че винаги съществува риск да останат
парченца хартия) и се овалват в мед (малко, колкото да ги покрие, а не да се
стича от тях).
В кутия с капак се слага морска сол, така че да има поне 1,5 –
2,0 см дебел слой. Филетата се притискат върху нея, но така, че да не се опират
едно в друго, доколкото кутията го позволява, след което се посипват отгоре с останалата сол, която също се
притиска с ръце върху тях. Кутията се затваря плътно и се оставя 24 часа в
хладилник.
Филетата се изравят от солта, изплакват се със студена вода и се
подсушават с чиста кърпа.
Бяха се втвърдили и на обем бяха станали около 1/3 от
първоначалния, а на дъното на кутията ясно се открояваше изтегления сок. На
този етап, тъй като импровизирах, не знаех в какво да ги овкуся, така че
пробвах чревен пипер, чубрица, чесън на прах и смес от червен пипер, черен
пипер и чубрица.
Според френската рецепта за филето от магре, която аз следвах
творчески, ги увих в чисти кърпи и ги оставих в хладилника в чекмеджето за
зеленчуци. Междувременно сглобих прословутата сушилня за пастърми и, тъй като
те не даваха признаци на изсушаване в продължение на седмица, взех, че ги прехвърлих
в нея, където им трябваха още около 10 дни да станат готови (периодът не е
абсолютен, тъй като продължителността зависи от температура, влажност и т.н. и
трябва да се проверяват на вид и опипване през ден-два).
Е, денят Х дойде и ги пробвах… Резултатът беше
невероятен! И все пак трябваше да реша с кои подправки ми допаднаха най-много. Направих
две - проби чисто филе за дъвчене и на сандвич върху крехка франзелка с малко
масълце.
На мен най-много ми харесаха вариантите с чесън на прах само и с
червен пипер само (не, че другите не ми харесаха, но тези ми се усладиха
най-много). Подправките, разбира се, са нещо което се подчинява на личните
вкусове, така че с това мнение не ангажирам никой. Но независимо от тях, получи
се невероятно мезе. Иначе въобще не съм фен на пилешкото бяло месо - прекалено ми е постно и ми намирисва на болнична храна. Но в този му вид го препоръчвам горещо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар