Необходими продукти:
½ малка тиква
4 супени
лъжици мед
25 гр. масло
50 гр. орехи
50 мл. ром
50 гр.
стафиди
2 ч.л. канела
Приготвяне
Тиквата се нарязва на кубчета с размер 2-3 см. и се
нарежда в тава.
Налива се около ½ см. вода на дъното и се слага да се пече на
200 °С. за 40-45 минути. За това време водата трябва да се е изпарила почти
напълно.
През това време в купичка се слагат стафидите и се заливат с рома
(докато ги покрие).
В по-голяма купа се слагат меда и маслото, след което се
загряват съвсем леко в микровълнова фурна или на котлон, колкото медът да се
стопи, ако се е бил захаросал, а маслото да омекне.
Разбива се добре докато се
получи хомогенна смес (топлината е нужна да разтопи маслото, но не трябва да
става горещо, а топло!).
В нея се добавят начуканите орехи и канелата и се
разбърква, при което леко ще се сгъсти.
Оставя се да изстине. Точно преди да се
извади тиквата от фурната, към сместа от мед, масло и орехи се добавят
стафидите заедно с рома и се разбърква докато течността стане еднородна на вид.
Тиквата се вади от фурната, след което медената смес се разпределя върху
парчетата тиква.
Връща се във фурната за още 15-20 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар