Търсене в този блог

четвъртък, 7 декември 2017 г.

ПЕЧЕНА ТИКВА С МЕД, ОРЕХИ И СТАФИДИ



Необходими продукти:
½ малка тиква
4 супени лъжици мед
25 гр. масло
50 гр. орехи
50 мл. ром
50 гр. стафиди
2 ч.л. канела

Приготвяне
Тиквата се нарязва на кубчета с размер 2-3 см. и се нарежда в тава.

Налива се около ½ см. вода на дъното и се слага да се пече на 200 °С. за 40-45 минути. За това време водата трябва да се е изпарила почти напълно.

През това време в купичка се слагат стафидите и се заливат с рома (докато ги покрие).

В по-голяма купа се слагат меда и маслото, след което се загряват съвсем леко в микровълнова фурна или на котлон, колкото медът да се стопи, ако се е бил захаросал, а маслото да омекне. 



Разбива се добре докато се получи хомогенна смес (топлината е нужна да разтопи маслото, но не трябва да става горещо, а топло!).

В нея се добавят начуканите орехи и канелата и се разбърква, при което леко ще се сгъсти.


Оставя се да изстине. Точно преди да се извади тиквата от фурната, към сместа от мед, масло и орехи се добавят стафидите заедно с рома и се разбърква докато течността стане еднородна на вид.

Тиквата се вади от фурната, след което медената смес се разпределя върху парчетата тиква.

 Връща се във фурната за още 15-20 мин.



Няма коментари:

Публикуване на коментар