Търсене в този блог

вторник, 5 декември 2017 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КАРТОФИ



Това е доста простичка рецепта, с която дори и съвсем начинаещ аматьор в кухнята би се справил безпроблемно, но пък същевременно е вкусна.

Необходими продукти:
1 бр. пиле (или необходимия брой кълки за тези, които са като мен и не ядат бяло месо, че им е постно)
3-4 средно големи картофа
20 гр. масло
сол

Приготвяне
Пилето, ако е цяло, се реже на две половинки (за съвсем аджамиите – по дължина, тоест във всяка половинка да има кълка и крилце). Картофите се нарязват и осоляват. Нареждат се равномерно да покрият дъното на тавата за печене. Пилето се осолява също и се слага върху картофите (тъй като сега го приготвях за вечеря, се задоволих само с бутчета, а не с половинки, че вечер не трябва да се преяжда). Идеята е соковете от пилето да се стичат върху картофите и да ги овкусяват. Внимателно откъм ръба на тавата се налива малко вода – нивото ѝ не трябва да е повече от 5-6 мм. Върху самото пиле се слагат няколко тънки „люспи“ масло – идеята е да придадат по-скоро вкус и аромат.


Слага се във фурна и се пече на 180 °С с вентилатор докато добие хубава препечена златиста коричка (обикновено около час и половина - два, но зависи от фурна, пиле и т.н., така че е добре да се проверява от време на време след първия час). Отваряте бирата и животът става прекрасен!



Няма коментари:

Публикуване на коментар