Това е доста простичка рецепта, с която дори и
съвсем начинаещ аматьор в кухнята би се справил безпроблемно, но пък същевременно
е вкусна.
Необходими продукти:
1 бр. пиле (или
необходимия брой кълки за тези, които са като мен и не ядат бяло месо, че им е
постно)
3-4 средно
големи картофа
20 гр. масло
сол
Приготвяне
Пилето, ако е цяло, се реже на две половинки (за
съвсем аджамиите – по дължина, тоест във всяка половинка да има кълка и
крилце). Картофите се нарязват и осоляват. Нареждат се равномерно да покрият
дъното на тавата за печене. Пилето се осолява също и се слага върху картофите
(тъй като сега го приготвях за вечеря, се задоволих само с бутчета, а не с
половинки, че вечер не трябва да се преяжда). Идеята е соковете от пилето да се
стичат върху картофите и да ги овкусяват. Внимателно откъм ръба на тавата се
налива малко вода – нивото ѝ не трябва да е повече от 5-6 мм. Върху самото пиле
се слагат няколко тънки „люспи“ масло – идеята е да придадат по-скоро вкус и
аромат.
Слага се във фурна и се пече на 180 °С с вентилатор докато добие хубава
препечена златиста коричка (обикновено около час и половина - два, но зависи от
фурна, пиле и т.н., така че е добре да се проверява от време на време след
първия час). Отваряте бирата и животът става прекрасен!
Няма коментари:
Публикуване на коментар