Търсене в този блог

неделя, 3 декември 2017 г.

ПЕЧЕНА ПАТИЦА



Патицата е малко капризно месо – може да стане бая тежко ястие от мазнини, а още по-лесно е да се направи на жилава подметка. С гордост смея обаче да твърдя, че след като ѝ намерих цаката, винаги ми се получава превъзходно. Ето как:

Необходими продукти:
1 цяла патица (около 2,5 кг за предпочитане – хем да е млада, хем да не е прекалено тлъста)
2 ч.л. ким (а не кимион, има разлика!!!)
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. смлян черен пипер
2 ч.л. сол
2 големи супени лъжици мед
около 30-40 мл. соев сос
търпение

Приготвяне
Както винаги, хубавите неща стават бавно. Така че трябва да започнете от предишната вечер. В купичка се слагат сухите подправки, меда и соевия сос, след което се разбъркват докато целия мед се разтвори (отнема малко време, ако се е захаросал).



Патицата се измива със студена вода, след което с много остър нож внимателно се отстранява жлезата от трътката ѝ (внимава се да не остане от мазната зеленикава материя на жлезата).


Слага се в голяма дълбока тава с капак, след което се омазва обилна с помощта на готварска четка отвън и отвътре много старателно. Накрая се поставя с гърдите нагоре, а ако има останало от маринатата (обикновено има), то се налива внимателно във вътрешността ѝ. 

Капакът се затваря и се оставя поне една нощ на студено. На следващата сутрин тавата, както е похлупена с капака, се поставя в студена фурна. Фурната се включва на 145 °С без вентилатор и се пече около 3,5 – 4 часа, като след първия час през около 30-40 минути се отваря и с помощта на домакинската четка се маже. Готова е когато стане златиста на цвят, а краката ѝ се „оголят“.



Към патицата вървят гарнитури за тежка храна, като една от най-добрите е печеното кисело зеле. Аз го пекох успоредно в отделна тава, тъй като така става по-вкусна патицата, като почнах без мазнина, като когато отварях да мажа патицата, изгребвах с помощта на лъжица от нейната мазнина и я слагах върху зелето. От вътрешностите на патицата (не се надявайте, ако е купешка, да е с черния дроб) пък може да се приготви гарнитура като дроб сърма.


А тук може да се види резултата, който беше постигнат за 45 мин от 3 жени и 1 мъж. Наздраве!


Няма коментари:

Публикуване на коментар