Мдаа… Чакането свърши, но пък си заслужаваше! То
хората са казали, че хубавите неща стават бавно, и правилно са го казали! Така
че минавам по същество:
Необходими продукти:
1 бр. свинска
рибица (около 600-700 гр)
2 кг. морска
сол
2 ч.л. червен
пипер
2 ч.л. чесън
на прах
2 ч.л. чубрица
2 ч.л. черен
пипер
МНОГО
ТЪРПЕНИЕ
Приготвяне
Рибицата се изчиства с помощта на малко и много
остро ножче от жили и ципи (ако не е била изчистена), изплаква се със студена
вода на чешмата, подсушава се с помощна на кърпа и се разрязва на 3 равни части по дължина
(може и 2, може и 4, на който както му дойде).
В кутия с капак, която ще побере парчетата, се слага на дъното морска сол, така че да има слой от около 2 см.
Парчетата рибица се притискат плътно върху нея, но на разстояние едно то друго, след което се засипват с останалата морска сол, която се притиска плътно с ръце.
Кутията се затваря и се оставя за 24 часа в хладилник (след 6-7 часа се вижда, че на дъното на солта се е отцедил сок от месото). Парчетата месо се изравят от морската сол, изплакват се бързо със студена вода и се подсушават с кърпа.
В достатъчно голяма чиния се приготвя смес от подправките за овалване. Парчетата неколкократно се овъргалват в нея, като в тях се натиска и втрива с пръсти доколкото е възможно и докато спрат да поемат от нея.
Връзват се на канапи и се оставят да се сушат на студено проветриво място (или ако като мен сте градски чеда и нямате такова – в сушилня за колбаси и пастърми) докато се втвърдят и добият твърдината на пастърма.
Времето зависи от много фактори – влажност на въздуха, температура, проветривост и т.н. На мен ми отне 10 дни.
В кутия с капак, която ще побере парчетата, се слага на дъното морска сол, така че да има слой от около 2 см.
Парчетата рибица се притискат плътно върху нея, но на разстояние едно то друго, след което се засипват с останалата морска сол, която се притиска плътно с ръце.
Кутията се затваря и се оставя за 24 часа в хладилник (след 6-7 часа се вижда, че на дъното на солта се е отцедил сок от месото). Парчетата месо се изравят от морската сол, изплакват се бързо със студена вода и се подсушават с кърпа.
В достатъчно голяма чиния се приготвя смес от подправките за овалване. Парчетата неколкократно се овъргалват в нея, като в тях се натиска и втрива с пръсти доколкото е възможно и докато спрат да поемат от нея.
Връзват се на канапи и се оставят да се сушат на студено проветриво място (или ако като мен сте градски чеда и нямате такова – в сушилня за колбаси и пастърми) докато се втвърдят и добият твърдината на пастърма.
Времето зависи от много фактори – влажност на въздуха, температура, проветривост и т.н. На мен ми отне 10 дни.
Е, какво друго ми остава да кажа, освен наздраве!
По тази рецепта без обезсоляване става малко солена, но пък така е по-трайна, а
и отваря по-голяма глътка… Пастърмите са за мезене с червено винце в студено
време, а не за наяждане, нали?
Няма коментари:
Публикуване на коментар